Snelheidsbegrenzers

Een snelheidsbegrenzer is een product dat voorkomt dat bestuurders harder rijden dan de ingestelde snelheid. Deze maximumsnelheid kan niet overschreden worden omdat de snelheidsbegrenzer dan intreed en de mogelijkheid beperkt om extra gas bij te geven. Zonder extra gas bij te kunnen geven kunt u dus niet harder rijden dan de ingestelde maximumsnelheid.

Er zijn diverse typen snelheidsbegrenzers, deze verschillen enorm in functie, besparingspotentieel en aanschafkosten. Voordat u overweegt een snelheidsbegrenzer aan te schaffen overweegt u dan goede voor welke functies u het product wilt inzetten immers er zijn ook snelheidsbegrenzers op de markt die veel meer functies kunnen vervullen waardoor u uw werkzaamheden nog makkelijk kunt uitvoeren en u geen onnodige overige voertuigmatige producten hoeft aan te schaffen.

Waarom een snelheidsbegrenzer inbouwen?

Allereest vanuit financieel oogpunt immers met een goede snelheidsbegrenzer is het mogelijk om tot gemiddeld 15% brandstof te besparen. Deze besparing kan natuurlijk naarmate meer kilometers gereden worden aanzienlijk oplopen.

Daarnaast worden snelheidsbegrenzers ingebouwd vanuit milieuperspectief. Vooral in de bouwsector of onder overheidsinstanties is dit een belangrijke reden. Immers deze organisaties stellen zich bepaalde CO2-reductie doelstellingen en trachten deze te verwezenlijken door zuinig te rijden met het wagenpark door de voertuigen te voorzien van snelheidsbegrenzers.

Doe het voor de veiligheid

Als laatste vanuit veiligheidsperspectief. Volgens Koers op Veilig van het ministerie van infrastructuur en milieu vallen er jaarlijks 250 doden en 3000 gewonden als gevolg van te hard rijden. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer men 1 kilometer per uur rustiger rijd de kans op slachtoffers door ongevallen 3% lager is. Daarnaast is het zo dat niet alleen het aantal ongevallen drastisch afneemt maar ook de mate en de impact van het ongeval. De kans op ongevallen met een dodelijke afloop worden dus aanzienlijk minder door vaartvermindering.

Een snelheidsbegrenzer heeft dus een aantal hele belangrijke functies waar milieubewuste, veiligheidsbewuste en financieel bewuste ondernemers niet omheen kunnen.